Carneval i Tarabuco

 
Några timmars bussresa utanför Sucre ligger den lilla och till synes oansenliga byn Tarabuco. Byn ligger mitt i ingenstans uppe på den Bolivianska högplatån, husens färg flyter ihop med omgivningarnas sandiga berg, en vanlig vardag är detta en sömning plats men varje söndag blommar byn upp. Tarabuco har en lång tradition som mötesplats för de olika folkslag som lever i området, varje söndag tar sig människor till byn för att köpa och sälja saker, allt från grönsaker, tyg, bensin på PET, djur, små offersaker, coca, skrot, guld..you name it. 
 
 
 
 
Sandaler gjorda av gamla bildäck. Riktigt sköna faktiskt.
 
 
 
Tarabuco är också känt för sitt färgsprakande Carneval-firande. Den tredje söndagen i mars firas Pujllay en av Bolivias mest välkända ursprungsbefolkningsfester. Den hålls till minnet av slaget vid Jumbate 1816 och är således ingen gammal tradition, såvitt den inte har adderats till på något annat firande, vad vet jag. Slaget vid Jumbate var blodigt, befolkningen runt Tarabuco lyckades under frihetskriget ta kål på en hel bataljon spanska soldater och det är detta som firas under Tarabuco Carneval. Man kan se en del "spanska ryttare" inspirerade plagg som mixat sig in i de traditionella dräkterna, hjälmar, sporrar osv.
Det byggs en offerstång som kläs med ALLT ätbart och drickbart, rått kött, chicha (majsöl), grönsaker, coca, som en midsommarstång fast till gudar som inte nöjer sig med björkris och mjölkört. Det dricks väldigt mycket majsöl och tuggas coca och dansas och äts grillat kött i dagarna två. 
 
 
Yampara's vackra dräkter
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0